Faruk bey 41 yaşıında, bir kızı olan eşinden üç yıl önce ayrılmış bir beydi. Özel bir kolejde öğretmenlik yapıyordu. Danışmanlık merkezine geldiğinde şikâyetleri şöyleydi; Eşiyle severek evlenmişlerdi ama eşi çocuk olduktan sonra ona soğuk davranmaya başlamıştı. Faruk bey eşini sevdiği halde arada çapkınlık yapmadan da duramıyordu. Son kaçamağını eşi fark ettiğinde de eşi onunla her türlü ilişkisini kesti. Oğulları henüz üç yaşındaydı Faruk bey eşinden boşandığında… Faruk bey danışmanlık seansında, çok aceleci ve sabırsız olduğunu, çok fazla konuştuğunu hatta bu yüzden çok yerde patavatsız olduğundan, uyku düzeninin bozuk olduğundan bahsetti. Ne kadar geç yatarsa yatsın sabah yedi de gözleri faltaşı gibi açılıyor ve sanki çok uyumuş gibi dinlenmiş olarak kalkıyordu. Faruk bey son zamanlarda içki kullanmaya da başlamıştı ve her geçen gün içki içmek için bahaneleri artıyordu. Neşelense içiyor, kederlense de içiyordu. Aynı zamanda içki içmenin haram olduğunu biliyordu ve bu yüzden vicdan azabı da duyuyordu. Çalıştığı kolej de de sorunları yüzünden kendini işine veremiyordu. İş yerinde bir gün müdürüyle aralarında ufak bir tartışma çıktı ve Faruk bey öfkesine hakim olamayarak müdürüne küfür etti. Sonra fevri davrandığı için pişman olmuş müdüründen özür dilemişti ama artık çok geçti. Bu son olay yüzünden işinden de ayrılmak zorunda kaldı.
Merkezimizde Faruk beye yapılan testler rapor halinde yazılarak psikiyatriste yönlendirildi. Şu an hem ilaç tedavisi görüyor hem de bireysel psikoterapi desteği alıyor. Her geçen gün durumu daha iyiye gidiyor.
Değerli okuyucular yukarıda anlattığım örnek vakada “Yetişkinlerde Hiperaktivite” dediğimiz rahatsızlık anlatıyor. Son yıllarda bu vakalar oldukça artmış durumda ve tedavi edilmezse evliliklerde boşanmalara ve trafikte kazalara yol açıyor. Çocuklardaki hiperaktivite ile yetişkinlerdeki genel hatlarıyla birbirine benziyor. Fakat yetişkinlerde dikkat eksikliği olarak ortaya çıkıyor. Hiperaktif yetişkinler, birden bire yola fırlarlar, konuşurken akıllarına gelen her şeyi söylerler, ilk duyduklarına inanma eğilimindedirler. Bu kişiler hareketli, yani kıpır kıpırdırlar, beklemeyi sevmezler. Sabırsız ve telaşlıdırlar. Bekletilmeleri durumunda huzursuz olurlar ve bulundukları mekanda bir şeyleri karıştırırlar, sürekli bir şeylerle oyalanmak isterler. Bir eylemi yapıyor olmaktan çok, onun ritüelini severler. Çok fazla söz keserler, sadece kendileri konuşmak isterler. Arkadaşları arasında aceleci olarak bilinirler. Zekiyseler, zekaları ortalamanın üstünde olur. Bu kişiler kritik bilgiye çabuk ulaşırlar ve eğer çabuk karar verirlerse iyi sonuç alabilirler. Riski sevdikleri için hata yapabilirler. Ticarete atılıp genç yaşta başarılı olabilirler. Maceraya çok düşkündürler. Tahammül gösteremedikleri için isteklerinin hemen olmasını beklerler. Bu yüzden ikili ilişkilerinde başarısız olurlar.
Bayanlardaki hiperaktivite, daha çok bilinçsiz alışveriş olarak ortaya çıkar. Önlerine gelene aşık olurlar. Duygularını kontrol edemezler, mantıkları ile dürtüleri arasında hep sorun yaşarlar. Konuşurken birden tepki verirler, çok konuşurlar. İlişkilerinde genelde bencildirler. Sonuçlarını düşünmeden ani kararlar verebilirler. Yakınlarını incitme, kırma eğilimleri çok olduğundan, evlilik hayatlarında ve diğer ilişkilerinde sorun yaşarlar. Küçük şeylerle mutlu olamazlar hep daha fazlasını isterler. Unutkanlık hat safhadadır.
Yetişkin hiperaktiflerde beynin ön bölgesinde, dur-düşün-yap mekanizması tam olarak çalışmaz. Sadece duruyor ve yapıyorlar. Düşünmeden konuşmaları da bu yüzden zaten… Çoğumuzun çocuklarda görülen bir rahatsızlık olarak bildiği hiperaktivite aslında yetişkinlerin de sorunu. Tedavi edilmezse, depresyon, kaygı bozukluğuna veya madde bağımlılığına bile sürükleyebilir. Ayrıca hiperaktif kişiler arasında yapılan araştırmalara göre görülüyor ki, tansiyon sorunu çok yaşıyorlar, erken yıpranıyorlar ve kalp krizi geçirme olasılıkları normal kişilere göre beş kat daha fazla.
Önemli bir nokta ; kişide bu belirtiler eğer günlük hayatını etkilemiyorsa ve bu yüzden uyum sorunları yaşamıyorsa, bu durum hastalık olarak kabul edilmiyor.
Son Yorumlar
Kategoriler