Öğrencilerimizin en büyük sorunlarından biri, nasıl ders çalışmaları konusunda yeterli bilgiye sahip olamamaları. Gerekli olan “bilinçsizce çok çalışmak” değil, ilgili öğrenme yöntem ve teknikleri bilerek ve bunlardan yeterince yararlanarak, “etkili çalışmak”tır.
Sevgili öğrenciler, verimli çalışmanın en vazgeçilmez şartı, kendinize bir çalışma planı hazırlamak. Çalışma planı hazırlarken, size en zor gelen dersleri en iyi anladığınız saatlere koyun. Bunu yaparken, en etkili öğrenme zamanının “sabah ve sabahın erken saatleri” olduğunu unutmayın.
Çalışma sürelerini olabildiğince her zaman günün aynı saatlerine yerleştirmeniz iyi olur. Böyle yapmanız, sizin o saatlerde çalışma isteğinizi uyandırmaya yardımcı olur.
En verimli çalışma biçimi, ara vererek yapılan çalışmadır. Hafızanın özellikleri açısından en uygun çalışma süresi ortalama 30-40 dakikadır. Daha sonra 10 dakika. Çalışılanların tekrarı yapılmalı, 10 dakika da dinlenme molası verilmeli. Dinlenme sırasında TV izleme, gazete okuma gibi yeniden çalışmaya dönmeyi engelleyici etkinliklerden kaçınılmalı.
Öğrenme bir dikkat faaliyeti olduğundan, müzik dinleyerek, TV izleyerek ders çalışmak, çalışmanın verimini düşürür.
Size zor gelen dersin ardından kolay, sayısal dersin ardından sözel dersleri çalışmanız yararlı olur.
Her zaman bir önceki konunun önemli noktalarını tekrarlayın, bunu yapmadığınızda sınavdaki başarınız, ulaşabileceğinizden daha düşük olacaktır. İki saatte öğrenmeye çalıştığınız bir materyalin en can alıcı noktalarını tekrarlamak suretiyle 5-10 dakikada tekrar öğrenebilirsiniz.
İlk önce hoşlanmadığınız dersi çalışın. Eğer kimya problemleri sizin uykunuzu getiriyorsa, henüz yorgun değilken, önce onları çözmeye çalışın. Çünkü bize zor gelen dersler, genelde en çok enerjimizi alan derslerdir. En çok hoşlandığınız dersleri en sona bırakın. Belli bir dersi çalışmaktan kaçındığınızı farkederseniz, ertesi sabah kahvaltıdan bir saat önce uyanın, o zaman kaçırdığınız dersi çalışmak size daha uygun gelebilir. Bu şekilde istemediğiniz bir etkinliği halletmiş olarak güne başlamış olursunuz.
Çalışmayı mutlaka masa başında yapın. Koltuk ve yatak gibi yumuşak yerlerde ders çalışmak sizi gevşeteceğinden zararlıdır.
Ders çalışmanızı rahatça kullanmanıza engel olan arkadaşlarınız ya da yakınlarınız varsa onları nazikçe uyarın. Onların taleplerini karşılayamamanızın nedeninin ders çalışmak olduğunu anlatırsanız, sizi anlayışla karşılarlar.
Öğrenilenlerin tekrarı hatırlamayı güçlendirir, hiç tekrar yapılmazsa öğrenilenlerin yüzde 80’i unutulur.
Öğrenilenler hafıza bankasında yerleşinceye kadar sürekli tekrarlar yapmak, hatırlama düzeyini korumaya yardım eder. Sınav gününden bir önceki gece, uyumadan yapacağınız 15 dakikalık bir tekrar, çalışmalarınızı gözden geçirmek ve sınav sabahı yapacağınız ikinci bir tekrar, öğrendiklerinizin hafızada daha uzun süre kalmasını sağlar.
Çalışmaya başladığınızda hayal kuruyorsanız, hayali kendinize ödül olarak verin. Kendi kendinize, “Bu dersi tamamladığım zaman 10 dakika hayal kuracağım” deyin. Tekrar derse dönemiyorsanız çalışmaya ara verip, kendinizi hazır hissettiğinizde çalışmaya dönün.
Hazırladığınız çalışma planınızı gerçekleştirirseniz, kendinize bir ödül verin. Bütün bunları gerçekleştirebilmek için, kendinize güvenmek en önemli şart.
Unutmayın, başarısız öğrenci yoktur, verimli ders çalışmasını bilmeyen öğrenci başarısız olur.
Son Yorumlar
Kategoriler