SINAV KAYGISINI YENMEK

Değerli okuyucularım, danışmanlık merkezine gelen öğrencilerin en çok yaşadığı sorunların başında; sınav kaygısı ve sınav heyecanı yüzünden ders notlarında düşme sorunları başı geliyor. Bir kısım öğrenci de SBS, YGS, OKS gibi sınavların yaklaşmasıyla stresten, sınavla ilgili endişelerden, olumsuz düşüncelerden dolayı bize başvurmakta…

Bu konuda bana başvuran Hale, sınavlarla ilgili sorunlarını, endişelerini bana şöyle açıkladı; “Kıvanç öğretmenim, ben ortaokul sonda okuyorum. Okul başarım fena değil, ancak test türü sınavlarda değil de yazılı sınavlarda çok heyecanlanıyorum. Sınava çalışsam bile sınavdan önceki gün daha heyecanım, kaygılarım başlıyor. Sınavdan önceki gün hep aklıma olumsuz düşünceler geliyor. Sınav başlamadan önce yüzüm kızarıyor, elim ayağıma karışıyor, nefes alış-verişim değişiyor. Özellikle yazılı sınavlarda daha çok oluyor bu durumlar.. Yazılıda, heyecanım yüzünden bildiklerimi kağıda dökemiyorum. Genelde en başarısız olduğum derslerde yani matematik ve fen sınavlarında daha çok heyecanlanıyorum.”
Daha sonra anne ve babayı beraber seansa aldım. Anne ve babasının kızlarıyla ilgili sıkıntılarını dinledikten sonra; Hale ile görüşmemiz devam etti. Hale’ye nasıl ders çalıştığını, günde kaç saat ders çalıştığını sordum. Hale, her gün düzenli, az da olsa ders çalışamadığını, konu tekrarı yapamadığını anlattı. Hafta içi iki gün, hafta sonu da iki gün dershaneye gittiğini ve hafta içi diğer günlerde de okulun kursuna devam ettiğini ve derslerden bunaldığını açıkladı.
Bir sonraki seansta Hale ile görüşmelerimiz devam etti. Onunla ders çalışma programı yaptık. Verimli ders çalışma yollarını aktardım. Ders programında dinlenme ve gezmeye de yer verdik. Sınavlarda heyecanını nasıl kontrol edeceğini öğrendi. Zayıf olduğu derslere biraz daha fazla zaman ayırdı, konu tekrarıyla birlikte bu derslerle ilgili bol test çözdü. Şimdilerde Hale sınav heyecanı yaşamıyor, ders başarısında belirgin bir yükselme görüldü.
, Sınav kaygısı, öğrencilerin sıklıkla yaşadıkları bir sorundur. Sınav kaygısı bir davranış olarak öğrenilir ve bulaşıcı bir virüs gibi öğrenciden öğrenciye yayılır. Sınav kaygısının bir miktar varlığı öğrenci için faydalı olabilirken, fazlası öğrencinin başarısını olumsuz etkiler.
Sınav kaygısının oluşmasının nedenlerine bakarsak;
– Öğrencinin evinde sürekli eleştirilmesi, güven zedeleyici baskılar ve rencide edilişi
– Olumsuz öğretmen tavırları ve eleştirileri
– Olumsuz pekiştireçler ve cezalar
– Zorlu sınav koşulları
Sık tekrarlanan okul başarısızlıkları veya başarının küçümsenmesi
– Daha başarılı olan diğer arkadaş ve kardeşlerle kıyaslanması
– Yetişkinlerin olumsuz değerlendirmesi ve bunların çağrıştırdığı öze tehdit duygusu
-Kişilik gelişimi kaygılı ve endişeli bir yapısal durum
Bazı öğrenciler sınav kaygısını belirgin biçimde yaşarlar; mide bulantısı, el ve vücut terlemesi gibi belirtiler gösterirler ve sınavda yaşayacakları kaygı ve endişeyi açıkça belirtirler. Bazı öğrenciler ise sınav kaygısını net olmayan yollarla ifade ederler. Daha çok mide, baş, boyun ve sırt ağrısı şikayetleri olur, dinlendirici uyku uyuyamazlar, uyku düzenleri bozulur, durgunluk, içe kapanma olabilir.
Sınav kaygısı ile ilgili en önce yapılması gereken şey; öğrencinin az da olsa düzenli ders çalışması, konu tekrarı yapması ve konuyla ilgili değişik kaynaklardan bolca soru çözmesidir. Derse hazır olarak, yani işleyecekleri konuyu okuyarak gitmesi, derste not tutması ve eve gelince ders notlarını temize çekmesi sağlanmalıdır. Böylece konular hafızada daha çok kalacaktır. Yani sınav kaygısı yaşamamak için öncelikle o derse hakim olmak gerekmektedir.
Şu nokta da önemli bir gerçektir: Günümüzde SBS, OKS, YGS gibi sınavlardan dolayı öğrenciler erken yaşta dershane ile tanışmaktalar… Hayatları kursa gitmek, özel ders almak, sınavlara hazırlanmakla geçiyor. Sınav stresi yüzünden bunalıma giren öğrenciler de her geçen gün çoğalıyor.
Sınavlarda başarılı olmak tabi ki önemli ama kazanamamak hayatın sonu değil.. Özellikle ortaokulda her öğrenci kendi yeteneği doğrultusunda ders dışında bir sosyal faaliyetle veya sporla uğraşmalı. Anne ve babalar da çocuğundan kapasitesi dışında bir performans beklememeli, çocuğuna her zaman sevgi ve ilgi göstermeli.

Comments are closed.