MUTLU EVLİLİK İÇİN YAPICI TARTIŞMA

Her birey evlenip, yuva kurmak, sevilmek, saygı görmek ister ve bu amaçlarla bir eş seçer ve evlenir. Bu güzel niyetlerle kurulan evlilikler niçin bozulur? Hiç düşündünüz mü?

Evlilikte sorunlar, genelde karşılıklı iletişim hatalarından ortaya çıkar. Kadın ve erkek farklı amaçlar için iletişim kurarlar. Kadınlar paylaşmak, derdini anlatmak anlaşılmak için, erkekler de sorun çözmek için iletişim kurarlar. Erkekler sorunlarını anlatmayı pek sevmezler, sorunları olduğunda yalnız kalmak isterler. Oysa kadın sorununu eşiyle paylaşmak ister.

Erkek eve sinirli ve yorgun geldiğinde, eşiyle konuşmak istemez, belki eşine ilgi gösteremeyebilir. Karşı taraf erkeğin bu tavrını “Eşim bana değer vermiyor, benimle ilgilenmiyor” diye algılar. Oysa, erkeğin o andaki ihtiyacı sessiz kalmak ve kendini dinlemektir.
Kadın, sorunu olduğunda eşiyle konuşmak, derdini paylaşmak ister. Eşine derdini anlatır, ama erkek sorunu sadece dinlemekle yetinmez, hemen çözüm önerir. Erkeğin hemen çözüm önermesi, tavsiyelerde bulunması, kadının kendini anlaşılamamış hissetmesine yol açar.
Oysa, kadın-erkek doğasının farklı olduğunu bilen ve buna göre davranan çiftler arasında iletişim problemleri fazla çıkmaz.
Acaba kadın-erkek ilişkilerinde, karşı tarafın gözüyle görebiliyor muyuz, yoksa birbirimizi değiştirmeye mi çalışıyoruz? Genelde gözlemlediğim evliliklerde; eşler birbirini değiştirmeye çalışıyor, sorunun sadece karşı taraftan kaynaklandığını düşünüyorlar, hatayı kendilerinde aramıyorlar. Oysa her eş kendine şu soruyu sormalı, “İlişkimizde sorunlar çıkmasında, benim hatam ne?”
Önemli bir nokta da eşler aralarında bir problem olduğunda sakin bir şekilde tartışamıyorlar, birbirlerine kırıcı sözler söylüyor, birbirlerini incitiyorlar.
Peki, birbirlerini kırmadan, karşılıklı iyi niyet ve güven ortamı içinde, eşler eşit söz hakkı alarak birbiriyle tartışamazlar mı? Tartışabilirler tabiiki.
İşte yapıcı tartışmanın aşamaları;
1. aşama: Öncelikle sizi kızdıran, üzen konunun ne olduğu konusunda açık bir tanımlama yapın.
2. aşama: Eşinizle tartışma zamanınızı iyi saptayın. Eşlerden birisi karışık bir ruhsal durum içinde bulunabilir. Bazen yorgunluk ya da başka kişisel bir sorunla kafası meşgul olan eş, karşısındakini tam anlamıyla dinleyebilecek durumda olmayabilir. Bu nedenle tartışma zamanınızı belirlerken eşinize “Beni rahatsız eden önemli bir konu var, bana ayırabileceğin uygun bir zamanın var mı?” demelisiniz.
3. aşama: Sorununuzu karşı tarafa ifade edin. Bunu yaparken “Ben dilini” kullanın ve sizi rahatsız eden davranışın tanımını ve bu davranışın sizde uyandırdığı en belirgin duyguyu paylaşın. Örnek “Beni rahatsız eden şey, ben konuşurken, bana bakmamandır ve sen bunu yapınca sana kırıldığımı hissediyorum” gibi bir ifade tarzı kullanılmalı.
4. aşama: Eşinizin sizi anlayıp anlamadığını denetleyin. Bunu bir örnekle açıklamakta yarar var: Sizi işiten eşiniz, söylediğinizi şöyle tekrar edebilir:
-Ben konuşurken, bana bakmıyorsun, dikkatini vermiyorsun, bu davranışın beni rahatsız ediyor.
– Sen konuşurken ben sana dikkatimi vermiyorum, bu durum seni üzüyor.
Tekrar işleminden sonra, karşınızdaki sizin sorununu kendi anladığı biçimde yeniden söyleyecektir. Burada görüldüğü gibi yorum, suçlama yoktur.
– Yani sen konuşurken, seninle göz teması bulmamam, sende beni dinlemiyor izlenimi uyandırıyor ve bu davranışımdan rahatsız oluyor, üzülüyorsun.
5. aşama: Eşinize, ondan ne istediğinizi ifade edin. Bunu yaparken bu isteğinizin, eşinizin yaşamında nasıl bir değişikliğe sebep olacağını da düşünün. Daha önce verilen örneğe devam edersek;
-Ben konuşurken, benimle göz teması kurmanı ve dikkatini bana vermeni istiyorum.
6. aşama: Eşinize, isteğinizi yapıp yapamıyacağını sorun.
7. aşama: Bu aşamada, her ikinizin kabul edebileceği ve rahatsız olmayacağı bir çözüm bulun.
8. aşama: Belli bir anlaşmaya varmışsanız, bu ortak kararınızı uyguladıktan sonra, ne hissettiğinizi paylaşmak için tekrar biraraya gelin.
Sorunsuz evlilik olmaz, önemli olan ortaya çıkan sorunları karşılıklı iyi niyet ve saygı çerçevesinde, birbirimizi kırmadan çözebilmek.

Comments are closed.