Çiftler evliliğinde sorun yaşadığında,bu problemlerini biriktirmeden evlilik terapisi alıp sorunlarını çözmeye çalışmalı.Genelde önceden evliliğinde sorun yaşayan bayanlar terapiye gelirlerdi.Son zamanlarda
beni sevindirici bir şey dikkatimi çekiyor; “Evliliğimde sorunlar var mutlu değiliz bir de son çare size geldik “deyip evlilik terapisi almak isteyen erkekler de çoğalmaya başlıyor. Bu nokta çok güzel bir şey. Zaten böyle çiftlerde daha çok başarı sağlanıyor. Çünkü her iki taraf da terapi almak için istekli. Bazen de evlilik terapisi boşanma hazırlık terapisi olarak da sonuçlanabiliyor. Bununla ilgili bir vakamı sizlerle paylaşmak isterim;
Karı-koca çalışan tahsilli bir çift vardı. Hanım, eşine nazaran daha çok para kazanan, kendi tabiri ile “Genç havalı ve zenginim, niye bu adamı daha fazla çekeyim?” düşüncesi ile ve eşinin çabası ile terapiye geldiler. Beyi, hanımını aşırı düşkünlüğü ile boğan, sevdiğini her zaman gösteren ağlayan, 9 yaşındaki kızlarını, arkadaşlarını kullanarak hanımı üzerinde duygusal baskı yaratmakla suçlanan bir kişiydi. Yapılan terapi sırasında ayrılmakta ısrar eden hep hanımıydı. Kızları çok üzgün, mahzun, anne babasına çok düşkün bir çocuktu. Bu ayrılığı hiç istemiyordu, her iki tarafı da iknaya çalışıyordu. Kızları da psikolojik destek aldı ve anne baba ayrılığının çocukta oluşturduğu güvensizliğin kalıcı olmaması sağlandı. Çocuk makul bir şekilde durumu kabullendi, taraf tutmadı. En son aşamada ise, dostça ayrılmaları ve evlilik sonrası olası beklenen travmalara karşı nasıl davranılması gerektiği konuları işlendi ve terapi sonuçlandı.
Çiftlerden biri depresyonda ise,çift arasındaki duygusal katılımda azalma sözkonusudur. Bu ailelerde, azalmış sevgi ifadesi, artmış eleştiricilik, suçluluk doğuracak biçimde diğer eşi kontrol etme eğilimi sıklıkla rastlanan bulgulardır. Bir eş depresyonda iken, iletişim tarzı da bozulmaktadır. Olumsuz rol dağılımı ve aşırı koruyuculuk söz konusudur. Çiftlerde, sıklıkla ebeveynlikte zorlanma, boş zaman faaliyetleri ile ilişkili sorunlar, ev içinde ve dışında görev yapma kapasitesinde azalma ve cinsel sorunlar göze çarpar. Suskunluklar yaygındır.
Evlilik terapisi sosyal, cinsel, ekonomik gibi bir veya birçok parametrelerde birbiriyle çatışan iki kişinin etkileşimlerini psikolojik olarak değiştirmeyi planlayan bir psikoterapi şeklidir. Evlilik terapisinde terapist kişi, çiftle terapötik bağı sağlar ve iletişim yollarıyla bozukluğu düzeltmeye, uyumsuz davranış modellerini değiştirmeye ya da tersine çevirmeye ve kişilik gelişmesini ve olgunlaşmasını özendirmeye çalışır.
Evlilik terapisi;
-Evlilik sorunlarını bireysel terapi çözümleyemediğinde,
-Sorunun başlamasında eşlerin bir ya da ikisinin kesinlikle evlilik olayları ile ilişkili olduğunda
-Evlilik terapisi çatışan bir çift tarafından istendiğinde uygulanır.
Son Yorumlar
Kategoriler