Nilay ile tanıştığımızda 12 yaşındaydı ve 7. sınıfa gidiyordu. Derslere karşı ilgisizlik, dersi dinlememe, evde derse oturamamak, ödevlerini yaparken aşırı sıkılmak, unutkanlık, sakarlık gibi sorunları vardı. Nilay’ın annesi mükemmeliyetçi bir tutuma sahipti; kızından kapasitesi üzerinde şeyler bekliyordu. Kızının bir türlü zayıf notlar almasını hazmedemiyordu. Nilay, düzenli ders çalışmıyordu, bu yüzden sınavlarda hep düşük notlar alıyordu. Bu durumu onu iyice güvensiz yapmıştı. Arkadaşları arasında da tembel olarak damgalanıyordu. Nilay’ın kendinden bir yaş küçük kız kardeşi vardı. Kız kardeşi 10 yaşındaydı ve ablaya göre ders başarısı daha yüksekti. Nilay bunu problem yapıyordu, kardeşini içten içe kıskanıyordu. Kardeşinin dersleriyle ilgili ona yardımcı olmak istemiyordu. Nilay, ağır eğitimi olan bir okulda okuduğu için ailesi ‘ya kızım bu okulu başaramazsa’ diye çok kaygılanıyordu.
Nilay’a bir sonraki seansta Wisc-r zekâ testi ve Benton Görsel Algı testleri uygulandı. Wisc-r zekâ testi sonucuna göre Nilay’ın zekâsı normal idi. Ancak dikkat, idrak, tespit, görsel algı fonksiyonları yaşıtları seviyesinden oldukça düşük idi. Bulduğumuz sonuçlar Çocuk Psikiyatristi tarafından da değerlendirildi. Nilay, ilaç kullanmaya ve bana psikoterapi eğitim seanslarına gelmeye devam etti. Aile tedaviye başından beri çok iyi uyum gösterdi. Aile de bana danıştıkları zaman içerisinde dikkat eksikliği bozukluğunu tam olarak kavramıştı ve Nilay’ın dikkat hatalarının, unutkanlığının ve ders başarısızlığının elinde olmadığını ve bu yüzden suçlanmaması gerektiğini biliyorlardı ve uyguluyorlardı. Nilay o sene sınıfını teşekkür ile geçti ve kendine güveni arttı.
Dikkat eksikliği sorunu yaşayan çocuklar ergenlik dönemini daha çok sorunlarla geçirmektedir. Anne–baba ve genç arasında ergenlik döneminde karşılaşılabilecek sorunları;
– Ders çalışma ve ev ödevlerini yapma,
– Evde yapılması gereken işlere yardımcı olmak ve sorumluluklarını yerine getirmek,
– İyi arkadaş seçme,
– Boş zamanlarını yaşına uygun yerlerde geçirme,
– Diğer aile üyelerine saygılı davranma ve onların özgürlüklerine engel olmama,
– Ev dışında olduğu zamanlarda sorunlu bir biçimde davranma,
– Eve istenen zamanda dönme,
– Sigara alkol kullanma olarak sıralayabiliriz.
Bu çatışmaların temelinde; gencin kendi istediği gibi davranma isteği, anne-babanın ise otoritesini sürdürme ve kontrolü bırakmama beklentileri yatmaktadır. Bir de maalesef ortaokulda okuyan gençler hem okul derslerinde başarılı olmak hem de özellikle SBS sınavında iyi bir puan alıp iyi bir liseye yerleşebilmek için adeta yarış atı gibi koşmaktadırlar. Hafta içi okul, hafta sonu da dershanede bunalan genç eğer bir de ailesinden yeterince sevgi-ilgi alamıyorsa o zaman daha çok yanlışa düşecektir. Gençlerin kafasını dinleyecek, bir sosyal faaliyetle veya sporla uğraşacak boş vakti yok denecek kadar azdır.
Sizin dikkat eksikliği yaşayan ve tedavi gören çocuğunuz ergenlik döneminde ise daha dikkatli ve sabırlı olmalısınız. Ondan kapasitesi üzerinde bir başarı elde etmesini ve sizin isteklerinize daima uyum göstermesini beklememelisiniz. Sizin kaygılı ve hayal kırıklığına uğramış bir durumda olmanız ergenlik dönemindeki çocuğunuzla doğru biçimde ilgilenmenizi ve ona yeterli desteği sağlamanızı engelleyebilir. Örneğin, dikkat sorunu olan genç kız odasını devamlı dağınık bırakıyorsa, genellikle bunu annesini sinir etmek için değil organize olma güçlüğü veya unutkanlığından yapıyordur.
Dikkat sorunu yaşayan gence karşı ev içi kurallar net olmalı ve onun bu kurallara uyumu kontrol edilmelidir. Anne ve babanın ergenle bir araya gelerek ev içindeki kuralları onunla konuşup fikrini alarak bunu bir liste haline getirmek ve hatta bu listeyi evin görünür bir yerine asıp, sık sık tekrar etmekten kurtulmaları pratik bir yöntem olacaktır. Özellikle ev içi kuralların uygulanmasında anne-baba kendi arasında görüş birliğinde olmalıdır.
Dikkat eksikliği yaşayan gençle etkili iletişim kurmak da çok önemlidir. Davranış sorunu ne boyutta olursa olsun her gencin olumlu davranışları mutlaka vardır. Anne ve babanın bu olumlu davranışları fark edip, söylemeleri gencin onore olması ve bu olumlu davranışlarını arttırması için iyi bir yoldur.
Son Yorumlar
Kategoriler