Kamile danışmanlık merkezine annesiyle beraber geldi. Öncelikle anneyi seansa tek aldım ve kızları ile ilgili sorunları dinlemeye başladım; “Kıvanç hanım, yazılarınızı gazeteden takip ediyorum ve çok beğeniyorum. Allah razı olsun, bizi her konuda bilgilendiriyorsunuz. Ben şimdiye kadar hiç psikoloğa gitmedim. Ama şu an ne yapacağımı bilemiyorum. Kızım derslerinde başarılı. Sınavlardan iyi not alan bir öğrenci. Ama çocuğum çok inat. Bağırıp çağırıyor. Bana bazen vuruyor, hakaretler yağdırıyor. Kızdığı zamanlar çok küfür ediyor. Kendinden bir yaş küçük kardeşini kıskanıyor, anlaşamıyor. Biz bu çocuğa yaranamıyoruz bir türlü. Şu an Anadolu lisesi sınavlarına hazırlanıyor. Sınavlarda çok heyecanlanıyor. Sınav olacağı zaman daha iki gün öncesinden stresi başlıyor. Dershanedeki rehber öğretmenle de görüştürdüm, ancak faydası olmadı. Kamile bir iki haftadır dershanede kendini derslere vermekte zorlanıyor ve derslerine çalışmıyor, testlerini çözmek istemiyor. Ne olur bana yardımcı olun” diyerek sözlerini bitirdi.
Kamile ye bireysel seansta ,sınavda nasıl davranması ve sınav stresini nasıl kontrol alması gerektiği ile ilgili bilgiler verdim. Ancak Kamile nin sadece sınavla ilgili sorunları yoktu. Kamile de ergenlik çağında sıklıkla görülen psikiyatride “Karşıt gelme bozukluğu” denilen psikolojik bir rahatsızlık vardı. Danışanım ile bir iki hafta yalnız çalıştık. Aile içi ilişkilerde yolunda gitmeyen şeyler vardı. Birlikte çalıştığımız birkaç haftada danışanımın ailesine karşı son derece katı tutumlu ve sert olduğunu anlamıştım. Onlar ne söylerse tersini yapıyordu. Kamile ye bilinç altı süreçleri ortaya çıkaran psikolojik testler uyguladım. Çıkan sonuçlara göre;
Kamile kendini aile içinde yalnız hissediyordu. Annesinin kendine daha yakın olduğunu düşünüyordu. Baba karşısında kendini yenilmiş hissediyordu. Bütün olumsuz ve hırçın görüntüsüne rağmen, aile birlikteliğinin kurulmasını ve ailesiyle mutlu olmayı istiyordu. Ve babasıyla aralarındaki sorunların çözülmesini bekliyordu. Bilinç altındaki en büyük korku anne ve babasının ayrılmasıydı.
Danışanımla yapılan bireysel terapilerden sonra Kamile yi anne ve babasıyla aile terapisine aldım ve hep beraber sorunları konuştuk. Kamile şu an ailesiyle her geçen gün daha iyi iletişim kurmaya başladı. Derslerine de dört elle sarıldı, Anadolu lisesinde istediği bölümü kazandı. Bu benim için meslek hayatımda tarif edemeyeceğim bir mutluluktu.
Ergenlik dönemi artık geçmişe göre daha çalkantılı ve sıkıntılı geçiyor. Çünkü şu an sınavlara daha çok girip çıkıyor gençler… Hep bir sınav maratonu içindeler… Bu yüzden tam da gençliklerini yaşayamıyorlar. Bu yüzden ailelere büyük görevler düşüyor. Bu dönemdeki gençlerimizden kapasitesinden fazla sınav başarısı beklenmemeli. Her şey sınav sonuçlarına göre endekslenmemeli. Genç her zaman ne olursa olsun anne babası tarafından sevildiğini bilmeli. Ona güven duyulduğu özellikle hissettirilmeli.
İlk gençlikte davranış bozukluklarının birçoğunda altta yatan bir değersizlik, benlik saygısında azalma ve yalnızlık duygularına bir tepki olarak geliştikleri belirtilmektedir. Başkaldırma ve asi davranma, içteki bir güçsüzlük duygusunu örtme çabalarıdır. Genç güçsüz olmadığını kanıtlamaya çalışmaktadır aslında..
Son Yorumlar
Kategoriler