ÇOCUĞUMUN KENDİNE GÜVENİNİ NASIL ARTTIRABİLİRİM?

Çocuklarımızın hayatta kazanacağı başarı ve mutluluk düzeyi ile sizin onları yetiştirme tarzınız arasında kesin bir ilişki vardır. Olumlu ve etkili ebeveynlik, mutlu ve başarılı çocukların ileride mutlu, başarılı yetişkinler olma olasılığını artıracaktır.

Çocuklarınıza verebileceğiniz en güzel ödül nedir? Sağlıklı bir benlik saygısı. Çocuklar, içgüdüsel olarak ebeveynlerinin sevgi ve onayını isterler. Tepki veren bir çocuk; karşılanmamış bir ihtiyaçla ilgili bir mesaj göndermektedir. Çocuk oldukları için, bu ihtiyaçlarını tam olarak açıkça ifade edemezler. Anne veya babasından sevgi göremez (yeterli), babasının cebinden para alır, kardeşini kıskanır altını ıslatmaya başlar, okulda öğretmeniyle bir sorun yaşar, daha sinirli ve tahammülsüz olur… gibi. Yani çocuklar ben yeterince sevgi ve ilgi görmüyorum diyemez, bunu yanlış davranışlarla ebeveyne aksettirir.

Çocuğumuzun kendine güvenen, özgüvenli bir birey olması için öncelikle yıkıcı etki yana, bazı anne-baba sözcüklerini kullanmamamız gerekiyor. Mesela; “kötü çocuk”, “aptallık etme”, çok kabasın, büyü artık” gibi.
Çocuklarınızla konuşurken söylediği her şeyi dinleyin, özellikle onların bir davranışını onaylamadığınız zamanlarda, sizi dinlemiyor gibi gözüken çocuklar bile, söylediğiniz her sözü veya yaptığınız her eleştiriyi almaktadır. Bu nedenle eleştiri yaptığınız zamanlarda sözlerinizi çocuğun kişiliğine değil, davranışına yöneltmelisiniz. Çocuğumuzla konuşurken sözlerimizde olumlu ifadeler kullanmalıyız. Görmek istemediğimizi değil, görmek istediğinizi vurgulayın.
Örnek vermek isterim;
Olumsuz Olumlu
Yemeğini unutma!
Yemeğini hatırlıyorsun değil mi?
Bu kadar kaba olma! Biliyorum, çok kibar olabilirsin ve senden onu bekliyorum.
Beni hiç dinlemiyorsun! Beni dinlemeni diliyorum.
Ne biçim davranmak o öyle ahırda mı büyüdün?
Senden “hayır, teşekkür ederim. Başka istemem demeni beklerdim.”
Çocuğumuza dokunmak, onu kucaklamak öpmek de onun kendine güvenen yeterli birey olmasını sağlar. Ergenler bile, ebeveynlerinden gelen fiziksel sevgi gösterilerinden gizliden gizliye hoşlanırlar. (Onlar böyle söylemese bile)
Çocuğumuzu olduğu gibi kabul etmek de çok önemlidir. Eğer çocuk kronik olarak eleştirilirse ve ebeveynin kendisini başka birisi yapmaya çalıştığını hissederse sevilmediğini düşünür. Seven bilinçli bir anne-baba olarak yapmanız gereken, çocuğunuza kendisinin “yanlış” bir kişi olduğu hissini vermeden, istenilen davranış değişikliklerini destekleyecek yöntemler bulmaktır.
Çocuklarımızı iyi dinlemek de, kendisine güven duymasını sağlar.
Çocuğumuzu dinlerken onunla göz teması kurmalıyız. Onu dinlerken, başka bir işle meşgul olmamalıyız.
Hemen öneriler ve fikirler vermeye kalkılmamalı. Çocuğunuzun problemini çözmek, onun rahatsızlığına son verdiğiniz için sizi rahatlatabilir, ama uzun vadede çocuğun ihtiyacı olan desteği, kendi problemini kendisi çözerek sağlaması çok daha yararlı olacaktır.

Comments are closed.